Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z zupek chińskich III

Sałatka z zupek chińskich III

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1441

Dodano:

Odsłon: 8324

Czasami lubię sobie zjeść zupkę chińską, jednak zdarza się to rzadko. O wiele bardziej lubię wykorzystywać je do sałatek. Ta ma lekko kokosowy posmak, mięsko jest delikatne i soczyste, a wszystko to polane lekko pikantnym sosem :) Nie jest to najbardziej dietetyczna sałatka, ale raz na jakiś czas można :))

Składniki

  • Sałatka:
  • 1 podwójną pierś z kurczaka
  • 1 malutką kapustę pekińską
  • 1 słoiczek selera
  • 1 łodygę selera naciowego
  • 1 cebulkę dymkę
  • 4-5 krążków ananasa
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 3 ostre zupki Vifon (w czerwonych opakowaniach)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczkę oleju kokosowego
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu chili (ostrość taka, jaką lubimy) np. z Tao Tao
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy w niezbyt dużą kostkę. Oprószamy przyprawą z zupek chińskich, z torebek oznaczonych jako ''soup base''. Dodajemy również zawartość pozostałych dwóch torebek - tej z pomarańczową zawartością oraz z suszoną marchewką i pietruszką.
    Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
    Makaron z zupek kruszymy i zalewamy wodą do wysokości makaronu. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia. Studzimy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, smażymy kurczaka i studzimy go.

  2. Do sporej miski wkładamy napęczniały, ostudzony makaron. Seler ze słoiczka odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy kroimy w cieniutkie plasterki. Ananasa kroimy w cieniutkie paseczki i dodajemy do miski.

  3. Dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekaną drobniutko dymkę i ostudzonego kurczaka. Całość dokładnie mieszamy.

  4. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, sok z cytryny, sól pieprz, sos chili i mieszamy.

  5. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy na przynajmniej 2h do lodówki.
    Najlepsza jest na drugi dzień, ale raczej nie doczeka... :)










    Smacznego!!!!

    Po więcej aktualności zapraszam na mojego FB: Kuchnia Koloru Blond
    oraz na Instagrama, gdzie występuję pod nazwą @kuchniakolorublond

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 października 2017 To już jest klasyka hehehe i te zupki powinny się nazywać "sałatka chińska", bo super rzeczy z nich wychodzą ;) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń