Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3638

Dodano:

Odsłon: 5755

Zielono i czerwono mi :D Najlepszym poprawiaczem humoru jest dobre i kolorowe jedzenie. Sałatka ze szparagami i truskawkami spełnia obydwa te warunki ;)

Składniki

  • pół pęczka szparagów
  • około 10 średnich truskawek
  • porządna garść rukoli
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • listki mitsuby
  • Dressing:
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od szparag. Odrywamy ich zdrewniałe końce, myjemy i wrzucamy na grilla (patelnię grillową). Grillujemy, co jakiś czas obracając, jakieś 4-5 minut. Gotowe odkładamy do wystudzenia.

  2. Następnie myjemy i osuszamy pozostałe warzywa i truskawki. Rukolę układamy w misce/półmisku. Później dodajemy wystudzone szparagi. Pomidorki dzielimy na pół, a oliwki kroimy w plasterki. Dorzucamy do pozostałych warzyw. Z truskawek usuwamy szypułki i dzielimy je na ćwiartki, które układamy na sałatce. Na koniec dodajemy pokrojoną fetę i miejscami układamy liski mitsuby.

  3. Składniki na dressing dokładnie łączymy w miseczce i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń