Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem

Sałatka ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 5509

Dodano: 09.05.2018

Odsłon: 300

Przepyszna sałatka ze szpinakiem, można ją podawać na zimno jak i na gorąco, choć mi osobiście smakuje ta druga wersja podania.

Składniki

  • 3 pieczone piersi z kurczaka przepis znajdziecie tutaj
  • ( https://smaker.pl/przepis-pieczona-piers-z-kurczaka,
  • 161590,bryssska.html )
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 cały owoc granatu
  • 1 opakowanie świeżych młodych liści szpinaku ok 160 g
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Sos:
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki miodu
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie płuczemy, kroimy w plastry, wkładamy do szklanej lub plastikowej miski i dokładnie owijamy folią spożywczą. tak owiniętą miskę wkładamy do mikrofali na 10 minut na najwyższy stopień.

  2. Ugotowane w mikrofali ziemniaki władamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, obsypujemy solą morska i rozmarynem, a następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200'C prze 20 minut.

  3. Pieczone piersi z kurczaka kroimy w plastry władamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i podgrzewamy w piekarniku przez kilka minut.

  4. Świeże liście szpinaku dokładnie płuczemy i wysuszamy ręcznikiem papierowym.

  5. Wysuszone liście szpinaku wrzucamy do miski do której dodajemy pokrojonego w pół plastry zielonego ogórka oraz ziarna granatu wyłuskanego z owocu.

  6. Następnie do miski dorzucamy podpieczone mięso oraz upieczone ziemniaki.

  7. Na końcu dodajemy miód dokładnie wymieszany z octem jabłkowym i oliwą.

  8. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

  9. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń