Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ze szpinaku z sosem truskawkowym

Sałatka ze szpinaku z sosem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 255

Zdrowa wiosenna sałatka ze szpinaku, rukoli i truskawek, z oryginalnym sosem truskawkowym.

Składniki

  • pęczek szpinaku
  • garść rukoli
  • 20 truskawek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka balsamico
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy:
    pęczek świeżego szpinaku
    garść świeżych liści rukoli
    15-20 truskawek
    Na sos:
    6-8 truskawek (zależnie od ich wielkości)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 płaska łyżeczka miodu
    2 łyżki wody
    sól i pieprz
    Zacznijmy od sosu – wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. I oto cały trud. Wychodzi nam różowo-brunatny sos, który wcale nie jest za słodki, a dzięki obecności balsamico, soli i pieprzu robi się leciuteńko wytrawny (przepis jest też tutaj).

    Liście szpinaku i rukoli dokładnie myjemy i suszymy (w czystej ściereczce lub specjalnej suszarce do sałaty). Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki (jeśli liście są duże, jeśli małe – możesz pozostawić je w całości) – wrzucamy do miski do sałaty. Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na pół. Mieszamy lekko z liśćmi a wierzch polewamy lekko sosem truskawkowym.

    Sałatka – całkiem light – jest gotowa do podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń