Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka zielonej soczewicy

Sałatka zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1967

Dodano:

Odsłon: 270

To może być danie obiadowe, podwieczorek czy kolacja. Praktycznie o każdej porze się sprawdzi.

Składniki

  • 1 szkl. suchej soczewicy zielonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • sos winegret:
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na 1-2 godziny, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miski. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić. Pokroić też umyty ogórek, paprykę i pietruszkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórek, paprykę, kukurydzę, pietruszkę przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz, ostrą paprykę. Wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Polać sosem. Jeszcze raz wymieszać. Można podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń