Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka ziemniaczana z salami

Sałatka ziemniaczana z salami

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9333

Dodano:

Odsłon: 12588

Sałatka ziemniaczana z salami i serem pleśniowym

Składniki

  • 10 średnich ziemniaków
  • 50 g plastrów małego salami
  • 50 g sera pleśniowego złoty Lazur
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach prawie do miękkości, nie mogą się rozpadać. Z oliwy, octu, czosnku i musztardy robimy sos. Salami kroimy na pół i krótko obsmażamy (bez tłuszczu), dosłownie 30 sekund. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do nich salami, pokrojony w kostkę ser i posiekany szczypiorek. Całość zalewamy sosem i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 listopada 2016 Boskie, boskie... Zastanawiam się tylko, jaka jest różnica smakowa między małym salami i dużym salami, skoro potrzebujemy z niego zaledwie 50g plastrów... Natomiast interesującym dla mnie byłoby, gdybyś raczej podał rodzaj salami, bo jest ich na świecie tysiące o różnych smakach... Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

viaderko 19 lutego 2016 uwielbiam sałatki ziemniaczane...jeszcze bardziej uwielbiam salami - w takim połączeniu tego nie jadłam! Wypróbuję przy najbliższej okazji :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 lutego 2016 Przepyszne połączenie :) Palce lizać :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń