Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, pyszne , wilgotne i aromatyczne ciasto.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 12
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 26
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 280
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 12
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 26
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 280
Składniki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (niej więcej 1cmx1cm). Suche składniki przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem. Mieszając, dolewać olej oraz olejek waniliowy. Dodać powoli suche składniki. Dokładnie wymieszać.Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka (można dodać też rodzynki, orzechy włoskie). Całość dokładnie wymieszać. (Ciasto będzie bardzo gęste więc na koniec mieszamy drewnianą łyżka). Na patelnie wsypujemy cukier , musimy uzyskać płynną konsystencję dopiero wtedy dodajemy słonecznik. Mieszamy co jakiś czas aby nie powstały grudy z cukru. Prażymy do czasu aż wszystko dokładnie się połączy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wielkość formy tradycyjna lub dwie większe keksówki). Na ciasto nakładamy ciepły słonecznik <po wystygnięciu twardnieje więc musimy robić to dość szybko, nakładamy go łyżkami> Gdy rozsypiemy już słonecznik lekko wgniatamy go w ciasto. Na koniec posypujemy odrobiną cukru aby wszystko ładnie się zwarło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 70 minut. (Po 40 minutach można zmniejszyć temperaturę do 175 stopni).