Do góry

Desery Przepis na:

Salceson czyli ulepszona wersja murzynka z karmelizowanym słonecznikiem

Salceson czyli ulepszona wersja murzynka z karmelizowanym słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 863

Dodano:

Odsłon: 18697

Bardzo proste, pyszne , wilgotne i aromatyczne ciasto.

Składniki

  • Ciasto; Jabłka 8 sztuk średniej wielkości (twarde, soczyste)
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki i 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (DecoMorveno)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty kardamonu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • Olejek waniliowy
  • Posypka; 150-200g łuskanego słoneczniku
  • 3 łyżki cukru<można dać więcej do 6 łyżek aby lepiej się kleił słonecznik>
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (niej więcej 1cmx1cm). Suche składniki przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem. Mieszając, dolewać olej oraz olejek waniliowy. Dodać powoli suche składniki. Dokładnie wymieszać.Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka (można dodać też rodzynki, orzechy włoskie). Całość dokładnie wymieszać. (Ciasto będzie bardzo gęste więc na koniec mieszamy drewnianą łyżka). Na patelnie wsypujemy cukier , musimy uzyskać płynną konsystencję dopiero wtedy dodajemy słonecznik. Mieszamy co jakiś czas aby nie powstały grudy z cukru. Prażymy do czasu aż wszystko dokładnie się połączy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wielkość formy tradycyjna lub dwie większe keksówki). Na ciasto nakładamy ciepły słonecznik <po wystygnięciu twardnieje więc musimy robić to dość szybko, nakładamy go łyżkami> Gdy rozsypiemy już słonecznik lekko wgniatamy go w ciasto. Na koniec posypujemy odrobiną cukru aby wszystko ładnie się zwarło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 70 minut. (Po 40 minutach można zmniejszyć temperaturę do 175 stopni).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń