Do góry

Desery Przepis na:

Salceson i to Wcale nie Kiełbasa ;-)

Salceson i to Wcale nie Kiełbasa ;-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 4094

Dodano:

Odsłon: 3861

Znacie,robicie,lubicie? :-) Szybkie i tanie ciacho ,na osłodę w tak pochmurny jesienny dzionek.

Składniki

  • Keksówka 12x30 cm
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 1 szkl.cukru,możecie dać mniej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szkl.oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamomu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jabłka + 2 gruszki
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Całe jajka wbijamy do miski,wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się puszysta i jasna,

  2. następnie przesiewamy przez sitko wszystkie składniki sypkie,miksujemy krótko do połączenia,na koniec wlewamy olej i wszystko jeszcze raz krótko miksujemy.

  3. Jabłka i gruszki,myjemy obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do masy i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

  4. Całość przekładamy do keksówki 12x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia ,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.godzinę,pieczemy do tzw.suchego patyczka.
    Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    Do ciasta możecie użyć samych jabłek lub samych gruszek,ja akurat połączyłam jedno i drugie,możecie również wrzucić trochę bakalii,ciasto najlepsze na drugi, trzeci dzień,jeśli wytrwa tyle u Was ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń