Do góry

Dodatki Przepis na:

Salceson wieprzowy z głowizny.

Salceson wieprzowy z głowizny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 408

Dodano:

Odsłon: 573

Bardzo smaczny salceson zrobiony z mięsa głowy wieprzowej inaczej pisząc, głowizny.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyty, dobrze opłukany łeb trybujemy z mięsa które będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance.

  2. Obkrojoną resztę łba gotujemy 1 godzinę, po ostudzeniu obieramy z mięska które pozostało na kościach. Cedzimy wywar przez gazę. Po 24 godzinnym peklowaniu, płuczemy mięsa pod bieżącą wodą z solanki i wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości mięs, około 1 godziny. Mięso wcześniej rozdrobnione przechowujemy przez ten czas w lodówce.

  3. Po ugotowaniu peklowanych mięs, kroimy na większe kawałki a skórki jak najdrobniej rozdrabniamy ręcznie, dodajemy wcześniej rozdrobione mięsa i dodajemy przyprawy oraz 4 szklanki wywaru. Dobrze wyrabiamy farsz.

  4. Całkowita waga farszu po oddzieleniu mięs od kości wynosi - 3 kg.

  5. Po wyrobieniu i doprawieniu do smaku farsz wkładamy do osłonek poliamidowych 100 - 120 mm, dobrze zawiązujemy baton z farszem i przystępujemy do parzenia. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 st.C. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 24 maja na sam widok ślinka leci :) zabieram i kciuka zostawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń