Do góry

Przekąski Przepis na:

Salceson wieprzowy z papryką.

Salceson wieprzowy z papryką.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 356

Dodano: 30.05.2018

Odsłon: 9568

Bardzo smaczny salceson, trochę inny, kolorowy i zdrowszy.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • 4 czerwone papryki (1 paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z farszem)
  • nóżki wieprzowe 5 szt.
  • groszek zielony 1 puszka
  • żelatyna 50 g
  • Przyprawy:
  • sól himalajska do smaku (może być zwykła sól)
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • kolendra gnieciona 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • papryka słodka, mielona 1 łyżeczka
  • kminek cały 1 łyżeczka
  • majeranek - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie mielone pół łyżeczki
  • Liść laurowy mielony pół łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte, oczyszczone nóżki i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin, aż mięso z nóżek będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy. Skórki z nóżek rozgniatamy w dłoniach.

  2. Mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm.

  3. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszaną w nim żelatynę, dodajemy zielony groszek, pokrojoną paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy papryki.

  4. Umieszczamy je w osłonce w której obkładamy naokoło papryczki farszem. Potrzebujemy 1 osłonkę poliamidową o średnicy 100 mm i długości 3 papryk + 10 cm z obu stron na dobre zawiązanie batonu.

  5. Parzymy 1 godzinę w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

  6. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nats9511 03 czerwca Wieprzwina (w Polsce ulubiona) tym razem w galarecie z dodatkiem warzyw, a żaden salceson...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 czerwca Jest na wygląd pycha, więc na smak też taki będzie. Robię salcesoniki Mariolki (Twoja rodzinka?) dla mojego Taty-Teścia. Teraz będzie odmiana. Fajny przepis. Oczywiście zabieram i zrobię po wakacjach. Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń