Do góry

Przekąski Przepis na:

Salceson z wieprzowych golonek.

Salceson z wieprzowych golonek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1407 Ocena: 17995

Dodano:

Odsłon: 22283

Salceson robiłam według przepisu męża, salceson jest bardzo smaczny, robimy według tego przepisu wiele lat :)

Składniki

  • Golonka tylna 1 duża szt. 1,6 kg.
  • golenie przednie 2 szt. 1 kg.
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • kolendra gnieciona 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • ziele angielskie mielone pół łyżeczki
  • liść laurowy mielony pół łyżeczki
  • czosnek granulowany pół łyżeczki
  • szklanka wywaru z gotowania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Solankę sporządzamy według tabeli. Peklujemy 24 godziny.

  2. Mięso z tylnej golonki 24 godziny peklujemy.

  3. Golenie przednie i kość z golonki wraz ze skórą z tylnej golonki, czyścimy i płuczemy w zimnej wodzie.

  4. Wymyte, oczyszczone golenie i kość od golonki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Golonkę bez kości peklujemy na mokro 24 godziny (według tabeli Dziadka). Po procesie peklowania mięso płuczemy z solanki i gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej goleniami do miękkości mięsa.

  5. Studzimy i obieramy.

  6. Skóry z golonki i z goleni, rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych), a mięso chude kroimy w duże kawałki. Rozgniecione skóry na papkę mieszamy z kawałkami mięsa.

  7. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, wszystkie suche przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson.

  8. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę o śr.100 -120 mm. poliamidową.

  9. Parzymy 1 godzinę w temp. 75 stopni Celsjusza.

  10. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  11. Na kromce swojskiego wypieku chleba, salceson smakuje wyśmienicie :)

    Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sampit 15 lutego 2017 Wygląda znakomicie i pewnie tak smakuje. Mam pytanie odnośnie soli. Czy rzeczywiście jej nie dodajemy oprócz tej z zalewy w której peklowało się mięso z tylnej golonki? Czy wodę do gotowania mięsa solimy? Na zdjęciu widać że do gotowania dodane są liście i ziele których nie ma w spisie składników (tam są mielone). Bardzo proszę o doprecyzowanie przepisu bo chciałbym zrobić taki salceson, anie chcę zepsuć. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń