Do góry

Desery Przepis na:

Salcesonik

Przepis dnia 2010-08-12
Salcesonik

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 65

Dodano:

Odsłon: 25296

Zadziwiająco zakręcone, bakaliowo-czekoladowe dla dużych i małych, na poprawę humoru. Bez większego kręcenia i pieczenia. Po prostu słodki kaprys...

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.

  2. Tłuszcz, cukier, kakao i cukier waniliowy rozpuścić w rondlu- nie gotować.

  3. Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Dokładnie wymieszać.

  4. Dodać do masy galaretkę i jeszcze raz wymieszać. Mase wstawić do lodówki by ostygła i lekko stężała.

  5. Wafle ułożyć pojedynczo na wilgotnej ściereczce i przykryć taka sama by zmiękły i dały się zrolować.

  6. Mase układać na 2 waflach( brzegi wafli powinny zachodzić na siebie ok 3cm.) i zrolować. Owinąć "batony" folia spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Z podanych produktów wychodzą dwa salcesony. Kroić po skosie. Smaczności:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Globigeryna 26 października 2011 Byłabym wdzięczna za odpowiedź na pytanie czy galaretka ma być tężejąca czy od razu po rozpuszczeniu? I rozumiem, że masa musi ostygnąć przed wrzuceniem bakalii i herbatników?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Globigeryna 26 października 2011 Byłabym wdzięczna za odpowiedź na pytanie czy galaretka ma być tężejąca czy od razu po rozpuszczeniu? I rozumiem, że masa musi być przestudzona przed wrzuceniem bakalii i herbatników?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pluma 18 października 2010 Dziękuję za mile komentarze:) Faktem pozostaje łatwość przyrządzenia i ten smak...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 10 października 2010 Zrobiłam Twój salcesonik ,kiedyś robiłam podobny tylko zamiast herbatników pokruszyłam pozostałe wafle ,ale ten jest zdecydowanie lepszy i na stałe wchodzi do moich przepisów -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 20 września 2010 Bajkowy ten Twój salcesonik - pyszotka -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

temyslewska 12 sierpnia 2010 super pomysł po co piec biszkopt to kłopotliwe i żeby się jeszcze zwijał :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pluma 09 sierpnia 2010 Najpierw rozpuszczam margarynę- trzeba pilnować by za mocno się nie nagrzała, dodaje cukier i zaraz kakao.
Smak- hmmm... słodziutki i grzechu warty:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 sierpnia 2010 Nazwa specyficzna, a efekt zaskoczenia - murowany! Strasznie jestem ciekawa smaku. A w jakiej kolejności rozpuszczasz kakao, cukier i margarynę? Pytam, bo mi - np. przy robieniu polewy z takich składników - zdarzało się, iż tłuszcz oddzielał się od reszty i niestety masa była do wyrzucenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń