Do góry

Dodatki Przepis na:

Salsa pomidorowa do mięs i nie tylko

Salsa pomidorowa do mięs i nie tylko

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2320

Dodano:

Odsłon: 395

Salsa wielu osobom kojarzy się głownie z ognistym tańcem, a to także wyśmienity dodatek do potraw, mający swoje korzenie w kuchni meksykańskiej. To rodzaj zimnego, gęstego i pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno krojonych warzyw, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Świetnie komponuje się nie tylko z tacos czy nachos, ale także z rodzimymi podpłomykami lub świeżą bagietką. W sezonie grillowym szczególnie polecam do wszystkich rodzajów mięs.

Składniki

  • 4 dojrzałe pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 cebula lub pęczek dymki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka jalapeno (bez pestek)
  • sok z 1 limonki
  • pęczek kolendry
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Posiekać cebulę lub dymkę i polać częścią soku z limonki (jeśli nie macie, można w ostateczności dać odrobinę octu winnego), pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę; podobnie z papryczką. Całość wymieszać w misce, dorzucać stopniowo posiekaną kolendrę (chodzi o to, by nie zdominowała smaku; jeśli nie lubicie, nie dodawajcie), doprawić solą i pieprzem; wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń