Do góry

Dania główne Przepis na:

Sandacz w folii

Sandacz w folii

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14899

Dodano:

Odsłon: 41

Sprawdzony przepis na "Sandacz w folii"

Składniki

  • na 4 porcje
  • 80 dag filetów z sandacza
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki mąki
  • olej
  • kminek
  • 30 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag pasty z anchois. Mieszanka pieczarkowa: cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 2 ogórki konserwowe
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki pasty sardelowej Przygotowanie:
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z sandacza opłucz, osusz i poporcjuj na mniejsze kawałki. Następnie natnij w trzech miejscach. Cebulę, pieczarki i ogórki pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę posiekaj. Wszystko włóż do misy, dodaj pastę anchois i dobrze wymieszaj.

  2. Rybę skrop sokiem z cytryny, posól, dopraw pieprzem i obtocz w mące. Obsmaż ją na rozgrzanym oleju i przygotuj do pieczenia (patrz poniżej). Upieczoną rybę podawaj w folii.

  3. Jeśli masz trudności z zakupem pasty anchois, możesz przygotować ją sama. Jest pyszna jako dodatek do kanapek. 10 filecików anchois, 20 dag miękkiego masła, 2 małe, posiekane szalotki, 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Wszystkie produkty dokładnie zmiksuj na gładką masę.

  4. Ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw solą i pieprzem. Kilka minut przed końcem smażenia posyp je kminkiem.

  5. Ziemniaki rozłóż na folii aluminiowej. Połóż na nich kawałki sandacza i posmaruj masą pieczarkową. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny i polej roztopionym masłem.

  6. Przygotowaną rybę ostrożnie owiń folią i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut w temperaturze 200° C.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń