Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sardynki z rusztu z grzankami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 48
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 117
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 38
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 48
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 117
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 38
Składniki
Umyj sardynki, osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą. Grilluj około 10 minut, co jakiś czas przekładając je z boku na bok. Zdejmij z rusztu, gdy rybki nabiorą złotawego koloru.
Wyłóż sardynki na talerz, skrop oliwą. Przygotuj dodatki: zgrilluj kromki chleba. Skrop je oliwą i natrzyj ząbkiem czosnku. Paprykę pokrój na szerokie paski i też ułóż na grillu. Zostaw, aż się zrumieni z obu stron.
Jednnym z klasycznych sposobów podania jest ułożenie sardynki na zgrillowanej kromce chleba, razem z papryką.
Sardynki możesz podawać z różnymi dodatkami, np.: sałatą lodową, pomidorami, oliwkami. Pysznym dodatkiem do nich będzie też sos jogurtowo-czosnkowy.
czas przygotowania: 10 minut • 8 porcji • 330 kcal/porcja • koszt: 3 zł/porcjaŹródło: Olivia