Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sarma – faszerowane liście winogron"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Liście winogron wyjmij z solanki. Włóż do miski i zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Cebulę drobno posiekaj. Ryż wypłucz, za każdym razem zmieniając wodę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wystudź. Do miski włóż mięso, ryż, posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, ostrą paprykę oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z liści winogron wytnij ogonki. Na matową stronę rozłożonych liści nakładaj po łyżce farszu i zwiń niezbyt mocno – tak jak klasyczne gołąbki (ryż w trakcie gotowania napęcznieje, więc musisz pozostawić trochę luzu).
Na dnie dużego garnka ułóż kilka największych i najgrubszych liści winogron. Na nich ułóż, jeden obok drugiego, faszerowane liście. Zalej je wodą lub bulionem, tak aby w całości były przykryte. Gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.
Rada: Zamiast liści winogron możesz użyć liści kapusty ukwaszonej w całości.
90 minut. Sztuka: 40 kilokalorii.
Potrawę podawaj z gęstym jogurtem typu greckiego lub kwaśną śmietaną.Źródło: Świat i Ludzie