Do góry

Dania główne Przepis na:

Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków

Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1501

Dodano:

Odsłon: 6720

Delikatne mięso z sarny idealnie komponuje się ze smakiem grzybów leśnych i słodkiej śmietanki. Sos mięsny podałam z chrupiącą polentą w kształcie kukurydzy, ale możecie podać tradycyjnie z kaszą lub ziemniakami.

Składniki

  • 500 g mięsa z sarny
  • 2 cebule
  • garść suszonych prawdziwków, około 10 kapeluszy
  • 200 ml słodkiej śmietanki 42%
  • 2 łyżki whisky
  • łyżka masła
  • łyżeczka sos worcestershire
  • sól
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
1-2 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękły.

    W moździerzu rozcieramy ziarna pieprzu, kolendry, ziela angielskie, cząber, gorczycę, jałowiec i pokruszony liść laurowy.

    Kawałki mięsa polewamy sosem worcestershire, posypujemy roztartymi przyprawami. Mięso podsmażamy na maśle. Dodajemy whisky i podpalamy.

    Gdy alkohol się wypali do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, rozmaryn oraz wstępnie solimy. Gdy cebula się poddusi, dodajemy grzyby, większe kapelusze należy pokroić w paski, a mniejsze można dodać w całości. Podlewamy wodą spod grzybów i dusimy pod przykryciem, aż mięso się udusi, około 20 minut.

    Do mięsa wlewamy śmietanę i chwilę razem dusimy, aż śmietana trochę się zredukuje.

    Sos podajemy z kaszą, ziemniakami lub tak jak ja z pieczoną polentą. Całość posypujemy ulubionymi ziołami np. lubczykiem, pietruszką itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń