Do góry

Przekąski Przepis na:

sataje z kurczaka

sataje z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1294

Dodano:

Odsłon: 2670

szaszłyczki po tajsku z marynowanym w kurkumie kurczakiem,pachnące kolendrą,super przekąska na gorące dni ;-)

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • Kurkuma
  • mleko kokosowe
  • olej ryżowy
  • ryż jaśminowy
  • kolendra
  • czerwona cebula
  • seler naciowy
  • małe papryczki chilli czerwone
  • długie patyczki do szaszłyków
  • ogórek świeży
  • sól młynek
  • pieprz cytrynowy młynek
  • chilli młynek
  • sos ostrygowy
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. pierś z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na podłużne,grubsze kawałki,delikatnie rozbijamy,formujemy szaszłyki,posypujemy kurkumą,pieprzem cytrynowym,delikatnie oprószamy chilli,nacieramy sosem ostrygowym i zanurzamy w mleku kokosowym na ok godzinę

  2. po godzinie wyjmujemy kawałki mięsa z mleka kokosowego,nadziewamy na patyczki i smażymy do zrumienienia na oleju ryżowym

  3. podajemy z ryżem jaśminowym ( albo bez,w zależności jak lubimy ),posiekaną kolendrą i mini sałatką z drobno pokrojonego ogórka,czerwonej cebulki ,świeżego chillii i selera naciowego

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń