Dania główne Przepis na:
Satay z sosem orzechowym

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 118
Dodano: 21.06.2018
Odsłon: 255
Składniki
- 400g sznycli z indyka
- 30ml mleka kokosowego
- 3 lyzki sosu sojowego
- 1 czerwona cebula
- 1 zabek czosnku
- 3 lyzki masla orzechowego z kawalkami orzechów
- oliwa
- chili
- cukier
- sok z cytryny
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mleko kokosowe wymieszac z 2 lyzkami sosu sojowego i marynowac w nim mieso pokrojone w paski.min. pól godziny.
Cebule i czosnek drobno posiekac, podsmazyc na oliwie, dodac maslo orzechowe i 200 ml wody, gotowac ok. 5 min i doprawic sokiem cytrynowym, chili, cukremi 1 lyzka sosu sojowego.
Mieso nadziac na patyczki i smazyc z kazdej strony po 2 min.
Podawac z sosem orzechowym.
Do tego smakuje wysmienicie zupa marchewkowa z mango.
Komentarze do przepisu (7)

OverTheHeaven_pl 08 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Uwiebiam satay- ja robię ten sos troszkę inaczej , z dodatkiem orzechów prażonych na patelni. Chętnie spróbuję Twojej wersji :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 23 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Swietne danie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

terwol 21 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Swietnie skomponowany posilek. Prosty, szybki a jakze smaczny.0 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 21 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Danie bardzo apetycznie wygląda i na pewno jest pyszne. Sos orzechowy to bardzo ciekawy dodatek, wart wypróbowania.0 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 21 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Rewelka :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 21 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Przepyszne danie ;-D Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz