Do góry

Dania główne Przepis na:

Satay z sosem orzechowym

Satay  z sosem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 107

Dodano:

Odsłon: 217

Satay to indonezyjskie danie z kawalków miesa nadzianych na patyczki i grillowanych, podawane najczesciej z ostrym sosem. Zainspirowana niedawno jedzonym sosem z orzeszków ziemnych, postanowilam go dodac do tego rodzaju dania. Efekt byl oszalamiajacy a egzotycznego smaku dodala jeszcze zupa marchewkowa z mango.

Składniki

  • 400g sznycli z indyka
  • 30ml mleka kokosowego
  • 3 lyzki sosu sojowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 3 lyzki masla orzechowego z kawalkami orzechów
  • oliwa
  • chili
  • cukier
  • sok z cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko kokosowe wymieszac z 2 lyzkami sosu sojowego i marynowac w nim mieso pokrojone w paski.min. pól godziny.

    Cebule i czosnek drobno posiekac, podsmazyc na oliwie, dodac maslo orzechowe i 200 ml wody, gotowac ok. 5 min i doprawic sokiem cytrynowym, chili, cukremi 1 lyzka sosu sojowego.

    Mieso nadziac na patyczki i smazyc z kazdej strony po 2 min.

    Podawac z sosem orzechowym.
    Do tego smakuje wysmienicie zupa marchewkowa z mango.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

OverTheHeaven_pl 08 lipca Uwiebiam satay- ja robię ten sos troszkę inaczej , z dodatkiem orzechów prażonych na patelni. Chętnie spróbuję Twojej wersji :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

terwol 21 czerwca Swietnie skomponowany posilek. Prosty, szybki a jakze smaczny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 21 czerwca Danie bardzo apetycznie wygląda i na pewno jest pyszne. Sos orzechowy to bardzo ciekawy dodatek, wart wypróbowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń