Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab duszony z warzywami.

Schab duszony z warzywami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1320 Ocena: 15923

Dodano:

Odsłon: 697

Duszone kawałki schabu podane z ziemniakami polanymi sosem, oraz z surówką z kiszonej kapusty.

Składniki

  • schab bez kości 80 dag
  • liść laurowy 5 szt.
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • czosnek 3 ząbki
  • świeża włoszczyzna
  • cebula biała 1 szt.
  • czosnek 4-5 ząbków
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • surówka z kiszonej kapusty
  • ziemniaki 8 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów, każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy każdy solą i pieprzem ziołowym, smażymy z każdej strony na złoty kolor. W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozdrobnioną włoszczyzną. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.

  2. W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się plastrami schabu. Gdy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania i kończymy gotowanie sosu. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kawałki schabu podajemy z ziemniakami polanymi sosem i surówką z kiszonej kapusty.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń