Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab faszerowany pieczarkami

Schab faszerowany pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Schab faszerowany pieczarkami"

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła
  • sól
  • 25 dag pieczarek
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • po 2 łyżki bułki tartej i natki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 10 dag wędzonego boczku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab środkowy (koniecznie bez kości) umyj pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Rozetrzyj razem z łyżeczką soli.

  2. Mięso rozetnij tak, aby uzyskać duży płat. Rozbij go bardzo delikatnie tłuczkiem do mięsa. Natrzyj roztartym z solą czosnkiem i posyp ziołami (igiełkami rozmarynu i otartym tymiankiem). Zroluj, a następnie przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

  3. W tym czasie oczyść starannie pieczarki. Pokrój je w?plasterki. Obraną cebulę drobno posiekaj. Na?patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę, a po chwili pieczarki. Przesmaż, cały czas mieszając, na złoty kolor, a następnie przestudź.

  4. Do chłodnej masy dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę i drobno starty ser (najlepiej parmezan). Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

  5. Na płacie mięsa rozłóż farsz, zwiń roladę. Włóż ją do siatki wędliniarskiej lub obwiąż starannie bawełnianą nicią. Przełóż do brytfanny. Wierzch obłóż gałązkami ziół, posyp pokrojonym w kostkę boczkiem. Piecz 60 min w 180 st., podlewając tworzącym się sosem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń