Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab gotowany w mleku

Schab gotowany w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 1577

Pyszny, mięciutki i aromatyczny schab gotowany w mleku. Idealny jako sztuka mięsa do obiadu jak i wędlina na zimno do kanapek.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • mleko 1 l
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, listki laurowe, rozmaryn,bazylia
  • listki pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab myjemy, osuszamy, nacinamy od góry, nacieramy pieprzem, solą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę lub 2 do lodówki. Do rondelka wkładamy masło, zalewamy mlekiem i wsypujemy wszystkie przyprawy ( ja wybrałam akurat takie, ale każdy wybiera wg upodobań). Do gorącego mleka wkładamy nasz schab, dorzucamy natkę pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Obracamy co jakiś czas, pilnując żeby mleko się nie przypaliło ( w razie potrzeby mleka dolewamy).

  2. Na samym końcu wkładam jeszcze schab dosłownie na 10 minut do rozgrzanego do 170 st. piekarnika, żeby delikatnie się zarumienił.
    Schab jest kruchy, bardzo delikatny, rozpada się przy jedzeniu. Nic odkrywczego - prostota rządzi. Mleko, które pozostało po gotowaniu można delikatnie zagęścić mąką, wyjdzie pyszny sos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń