Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab na kanapki.

Schab na kanapki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7853

Dodano:

Odsłon: 94527

Dosyć często robię różne mięsa na kanapki, ale jakoś jeszcze żadnego przepisu nie dodałam :) Tak więc dziś podaję przepis na bardzo smaczną domową wędlinkę.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • marynata: 2 litry przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli peklującej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego
  • dodatkowo: 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • odrobinę pieprzu, majeranku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W naczyniu układamy schab, w przegotowanej wodzie mieszamy przyprawy i zalewamy mięso. Odstawiamy na 4-6 dni w chłodne miejsce codziennie przekręcamy.
    Jak mięso jest już zamarynowane wykładamy z zalewy lekko osuszamy i smarujemy dodatkowymi przyprawami wymieszanymi w oleju. Owijamy nasz kawałek mięsa w folię aluminiową wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach najpierw półtorej godziny a potem odkrywamy i dopiekamy 20 minut by wierzch się zarumienił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bodzia55 27 listopada 2015 Do marynaty mam dać łyżkę pieprzu i dodatkowo
odrobinę pieprzu. Nie da się tego zjeść.
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ppolkaa 01 listopada 2015 to chłodne miejsce to moze być lodówka? przechowujemy pod przykryciem? Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 marca 2015 uwielbiam :-) robię bardzo podobnie, nie ma jak domowa wędlinka, pyszności :-)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 marca 2015 Aniu ,świetna domowa wędlina. Aż ślinka leci :P mniam! Odpowiedzi: 1 ▼

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 09 marca 2015 Uwielbiam wszelkiego rodzaju wędliny własnej roboty.Twój schabik wygląda bardzo kusząco.Czy strona foli ma jakieś znaczenie w pieczeniu,matowa czy błyszcząca do wierzchu?bo słyszałam ,że tak ,a jak Ty to robisz? Odpowiedzi: 4 ▼

24 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń