Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab nadziewany kabanosami

Schab nadziewany kabanosami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4017

Dodano:

Odsłon: 5033

Pychotka na kanapeczki, zwłaszcza w towarzystwie chrzaniku:)

Składniki

  • około 1,3 kg schabu (na tyle szerokiego, aby móc wydrążyć otwory na kabanosy)
  • 2 lub 3 kabanosy (w zależności od szerokości schabu)
  • Na marynatę: 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy bawarskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 /2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka gotowych ZIÓŁ MAŁGORZATKI (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) lub wykonujemy mieszankę sami z odrobiny: suszone
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Ostrym, długim nożem drążymy otworki, tak aby nóż przeszedł na wylot mięsa. W powstałe otworki wkładamy kabanosy.
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, wkładamy mięso do marynaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 dobę.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z marynatą i zamykamy dokładnie po bokach klipsikami.

  3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy kolejne 70 minut, po tym czasie rozcinamy rękaw, aby mięsko się zrumieniło i pieczemy jeszcze 20 minut.

  4. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, aby odpoczęło minimum 15 minut. Po tym czasie schabik jest gotowy do spożycia na ciepło lub na zimno na kanapki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń