Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab nadziewany młodymi warzaywami

Schab nadziewany młodymi warzaywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4466

Dodano:

Odsłon: 7909

Pyszna odmiana dla zwykłych schabowych.

Składniki

  • schab (na 5-6 kotletów)
  • pół młodej kapusty
  • pół cukini
  • 1 większa młoda marchewka
  • 1 cebula
  • 20 deko boczku wędzonego
  • Szczypiorek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany - do smaku
  • mąka, jajko, bułka tarta - do panierowania
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab kroimy na plastry, rozbijamy jak na kotlety, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki. Boczek, cebulę i cukinię kroimy w podobnej wielkości kosteczkę. Kapustę szatkujemy a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.

  2. Na suchej patelni podsmażamy boczek, gdy tłuszcz się wytopi wrzucamy cebulkę i kilka minut razem smażymy. Dodajemy cukinię, marchewkę i kapustę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec doprawiamy czosnkiem i dodajemy szczypiorek. Mieszamy i studzimy.

  3. Ostudzone warzywa wykładamy na jedną połowę każdego kotleta, przykrywamy drugą połówką i spinamy na brzegach wykałaczkami. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ogórkiem ( najlepiej małosolnym ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń