Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony w ziołach

Schab pieczony w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3694

Dodano:

Odsłon: 12926

Znudziły Wam się niedzielne klepane schaboszczaki? Ten schab jest inny i wyjątkowo smaczny.

Składniki

  • schab wieprzowy - 1kg (b/k)
  • masło - 100 g
  • oliwa z oliwek
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • bazylia świeża - kilka listków
  • pietruszka natka - pęczek
  • koperek - pół pęczku
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • mieszanka chilli
  • majeranek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab nacinamy tak na głębokość 3/4 - po upieczeniu docięte kawałki mają stanowić porcję mięsa. Mięso dokładnie nacieramy oliwą z oliwek, grubo ziarnistą solą morską, pieprzem, majerankiem i mieszanką chilli.

  2. Z masła i drobno posiekanych świeżych ziół tworzymy pastę, którą doprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, solą i rozmarynem. Tak przygotowanym masłem wypełniamy szczeliny nacięć. Zawijamy szczelnie schab w folię aluminiową i odkładamy na około godzinę do lodówki.

  3. Kilogramowy schab pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni godzinę. Większe kawałki mięsa można przetrzymać ciut dłużej. Do brytfanki w której umieszczamy schab nalewamy szklankę lub pół wody.

  4. Po upieczeniu wystarczy dać mięsu chwilę do ochłonięcia w wyłączonym piekarniku. Podany z młodymi ziemniaczkami w koperku i mizerią stanie się pysznym niedzielnym obiadem.

    Inne przepisy na schab wieprzowy znajdziecie w linku pod wpisem. Jest sporo sposobów na ominięcie legendarnych schaboszczaków w panierce :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

srk76 07 lipca 2013 Asmirk

Cieszę się razem z Tobą :)

Znajdziesz tu i na blogu kilka sposobów na to popularne w Polsce mięso.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asmirk 07 lipca 2013 Właśnie zrobiłam ten schabik na dzisiejszy obiad. Wszystkim smakował. Pyszny!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 18 czerwca 2013 To musi być pyszne! Zabieram i już wiem co podam gościom na obiadek. Sama też się poczęstuję:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 15 czerwca 2013 Strasznie fajny schabik - masełko w tej folii buzuje wypełniając mięso w 100 procentach. Kroi się go widelcem...

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 15 czerwca 2013 pewnie zapach cudowny jak otworzy się folię i smak również robię podobne tylko nie nacinam lecz całe obtaczam grubo ziołami trzymam całą noc w lodówce i piekę w rękawie do pieczenia dolewając do środka trochę wody dobre do obiadu a jak zostanie to na kanapki :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń