Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami.

Schab pieczony z boczkiem, cebulą i ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1254 Ocena: 14753

Dodano:

Odsłon: 484

Bardzo smaczny schab, pieczony z boczkiem wędzonym, cebulą i ziemniakami. Idealny na świąteczny obiad.

Składniki

  • schab bez kości 1,3 kg
  • cebula 4 szt.
  • boczek wędzony 3 plastry
  • ziemniaki małe
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • smalec wieprzowy
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • wegetta bez konserwantów 1 łyżka
  • czosnek granulowany 1 łyżka
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy wzdłuż w 3 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 3 cm.

  2. Cały kawałek schabu nacieramy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia.

  3. W nacięte miejsca wkładamy po plastrze wędzonego boczku i po 3-4 plastry cebuli.

  4. Całość ściągamy i obwiązujemy przędzą wędliniarską jak szynkę.

  5. Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor.

  6. Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym, dno pojemnika wykładamy plastrami cebuli. Na około obkładamy małymi ziemniakami. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu.

  7. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

  8. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.

  9. Upieczony schab podajemy pokrojony w grubsze plastry na gorąco z upieczonymi ziemniakami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń