Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab pieczony z kością - w 1,5 godziny"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 376
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 423
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 376
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 423
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 782
Składniki
<b>Sucha marynata:</b>
sól, świeżo mielony czarny pieprzrozmaryn, najlepiej świeże gałązkinasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
<b>Do pieczenia:</b>
łyżki smalcu lub oliwy z oliwek8 całych, obranych ząbków czosnku4 cebule, przekrojone w pół5 listków laurowych3 ziarenka ziela angielskiego6 ziarenek pieprzu5 gałązek rozmarynu2 szklanki białego wina
1,5h
Jeżeli używamy nasion kopru włoskiego to należy je wpierw rozbić w moździerzu, razem z solą, pieprzem i garścią listków rozmarynu. Powstałą suchą marynatą natrzeć mięso i obwiązać je sznurkiem.
W brytfannie (lub ew. na patelni) rozgrzać 4 łyżki smalcu lub oliwy. Wrzucić mięso i obsmażać, aż nabierze złocisto brązowej barwy. Dodać całe, obrane ząbki czosnku, połówki cebul, dorzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gałązki rozmarynu. Podlać białym winem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C stopni na około godzinę, podlewając często powstającym sosem, aż pieczeń będzie miękka i soczysta. Po upieczeniu odstawić na 5 minut, odciąć sznurek i pokroić na kawałki. Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Gdyby za mocno się przypiekała, wtedy można przykryć pieczeń folią i sciągnąć ją pod koniec pieczenia.
<b><a href="http://quizy.interia.pl/kobieta/quiz/czy-dobrze-gotujesz,293,1?id=293">Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!</a></b>Źródło: Foody.pl