Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z kością - w 1,5 godziny

Schab pieczony z kością - w 1,5 godziny

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 19

Wypróbowany przepis na "Schab pieczony z kością - w 1,5 godziny"

Składniki

  • Składniki na 4-6 porcjiok. 1 kg schabu z kością
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sucha marynata:

  2. sól, świeżo mielony czarny pieprz
    rozmaryn, najlepiej świeże gałązki
    nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)

  3. Do pieczenia:

  4. łyżki smalcu lub oliwy z oliwek
    8 całych, obranych ząbków czosnku
    4 cebule, przekrojone w pół
    5 listków laurowych
    3 ziarenka ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu
    5 gałązek rozmarynu
    2 szklanki białego wina

  5. 1,5h

  6. Jeżeli używamy nasion kopru włoskiego to należy je wpierw rozbić w moździerzu, razem z solą, pieprzem i garścią listków rozmarynu. Powstałą suchą marynatą natrzeć mięso i obwiązać je sznurkiem.

  7. W brytfannie (lub ew. na patelni) rozgrzać 4 łyżki smalcu lub oliwy. Wrzucić mięso i obsmażać, aż nabierze złocisto brązowej barwy. Dodać całe, obrane ząbki czosnku, połówki cebul, dorzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gałązki rozmarynu. Podlać białym winem.

  8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C stopni na około godzinę, podlewając często powstającym sosem, aż pieczeń będzie miękka i soczysta. Po upieczeniu odstawić na 5 minut, odciąć sznurek i pokroić na kawałki. Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

  9. Gdyby za mocno się przypiekała, wtedy można przykryć pieczeń folią i sciągnąć ją pod koniec pieczenia.

  10. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

    Źródło: Foody.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń