Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 4431

Dodano:

Odsłon: 23778

Schab po cygańsku

Przygotowanie

  1. Schab rozbity przyprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Marchew obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

    Na dnie większego naczynia żaroodpornego ułożyć po całości plasterki marchwi a następnie cebulę ( cebulę układam w większych ostępach). Na warzywa układam plastry schabu ( mogą lekko na siebie nachodzić - schab kurczy się podczas pieczenia).

    Na schab układam cebulę i ponownie plastry marchwi po całości. Przykrywam wszystko startym serem oraz smaruje cienką warstwą majonezu. Naczynie przykrywam folią aluminiową ( można użyć pokrywy od naczynie jeśli takie posiadamy).

    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez godzinę a następnie kolejne 15-20 minut bez przykrycia. ( W przypadku grubszych plastrów schabu należy wydłużyć czas pieczenia po przykryciem około 20 minut). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 13 lutego Fajne danie, ale uważajcie na cebulę. Obecnie w sklepach jest nie powiem co, twarde, łykowate, niesmaczne, potrafi zepsuć potrawę. Koronnym przykładem u mnie są rydze w pomidorach, z niejadalną cebulką. W szaszłykach to samo. Przepraszam że przy okazji fajnego przepisu ulewam jad na cebulę, ale mam przykre doświadczenie z mojego przyjęcia. Pozdrawiam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 stycznia Dla mnie rewelacja, a po obejrzeniu filmu utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że trzeba będzie zrobić na weekend :) Pyszny schab, z ziemniakami i surówką obiad idealny, pycha :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń