Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab po góralsku

Schab po góralsku

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6318

Dodano: 21.02.2010

Odsłon: 23224

Pyszne połączenie!

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w plastry grubości około 1 cm, nacieramy solą, przyprawą do wieprzowiny i odkładamy na kilkanaście minut.

  2. Kapustę kiszoną drobno kroimy, wrzucamy do garnka i chwilę gotujemy.

  3. Białą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.

  4. Śliwki kroimy w paseczki.

  5. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, rumienimy z obu stron. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, śliwki, i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem kilka minut.

  6. Podgotowaną kapustę odcedzamy (zostawiamy trochę wody z gotowania) i przekładamy na mięso. Mieszamy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, przyprawiamy curry i pieprzem. Dusimy kolejnych kilka minut. Następnie podlewamy szklanką bulionu i gotujemy do miękkości.

  7. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ze śmietaną. Całą potrawę przekładamy następnie do naczynia żaroodpornego, posypujemy majerankiem i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 października 2011 W końcu wypróbowałam i cieszę się że zyskałam kolejny przepis na schab. Mięsko jest pyszne, kruche, kapusta ma ciekawy aromat śliwek. Podałam to z ryżem. Dałam wprawdzie za dużo kapusty i wyszedł mi trochę bigos, ale nikomu nie przeszkadzało ;)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 21 lutego 2010 Robiąc to danie powiedziałam do męża, że żeberka też by wyśmienicie smakowały z tą kapustą :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 21 lutego 2010 Bardzo fajny przepis,w podobny sposób robię żeberka wieprzowe,tylko dodaję jeszcze potarkowaną marchewkę.Pozdrawiam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń