Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pod pierzynką

Schab pod pierzynką

Autor: Swiat_i_ludzie

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13219

Dodano: 18.07.2010

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Schab pod pierzynką"

Składniki

  • ok. 1 kg schabu środkowego
  • 60 g orzechów laskowych (bez skórki)
  • 1 kromka chleba tostowego lub miąższ z 1 dużej bułki kajzerki
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 i 1 łyżki musztardy
  • np. sarepskiej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • granulowa ny czosnek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyj, osusz. Natrzyj octem, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju. Przełóż do naczynia, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

  2. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Orzechy również drobno posiekaj. Chleb tostowy lub miąższ bułki pokrój w bardzo małą kostkę. Przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę, majeranek, bazylię, posiekane orzechy, musztardę, miód oraz masło, dokładnie wymieszaj. 

  3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Włóż do niego mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C, piecz 15 min. Potem zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze ok. 45 min. Na 15 min przed końcem pieczenia na wierzchu schabu rozłóż ziołową panierkę. Po upieczeniu mięso przykryj folią aluminiową i po- zostaw w piekarniku na ok. 20 min.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 400 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń