Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab podsuszany

Schab podsuszany

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1677

Dodano:

Odsłon: 35092

Przepis zaczerpnięty z "Moj przepis", trochę zmodyfikowany przeze mnie. Może receptura dość zaskakująca, ale schabik naprawdę dobry. (szczególnie smakuje męskim osobnikom ;)))

Składniki

  • 0,5 schabu
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • pół łyżki kolorowego pieprzu ziarnistego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyć, osuszyć, włożyć do woreczka, wsypać sól, cukier i pieprz zgnieciony w moździerzu.

  2. Dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach, szczelnie związać worek, i włożyć do lodówki na 4 dni, obracać codziennie rano, tak by mięso nawiliżyło się powstałym sokiem.

  3. Po czterech dniach, mięsko suszyć w piekarniku temperatura 50-70 stopni + termoobieg, przez ok 1,5 - 2 godziny. (w oryginalnym przepisie czas suszenia wynosi 40 minut, jednak wydaje mi się trochę krótki).

  4. Świetnie smakuję jako wędlina do chlebka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 02 września 2011 Mięso wyjmujemy z foli i układamy np. na talerzyku. Suszymy do pożądanego efektu :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiaf 10 listopada 2010 gdy sie ma go suszyc w piekarniku trzeba schabik wyjąć z woreczka?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

s3bi 16 marca 2010 Bardzo interesujące,muszę to wypróbować :o

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorota6510 26 lutego 2010 zrobiłam ten schabik pycha a za trzy dnie bedzie szyneczka

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bozia 04 lutego 2010 Bardzo smaczny!!! Robię podobny w środku z żórawinką kandyzowaną...pycha:-))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NinaW 04 lutego 2010 czy mozna suszyc w piekarniku bez termoobiegu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 25 stycznia 2010 pieknie i apetycznie , do tego bardzo dla mnie nietypowy sposób przygotowania - nie ma wyjścia , tzreba zronbić na próbę - pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń