Do góry

Śniadania Przepis na:

Schab suszony

Schab suszony

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 588

Dodano:

Odsłon: 821

Przepisów na ten schab jest wiele. Ja zrobiłam swoją wersję choć z czasem suszenia sugerowałam się właśnie przepisami z sieci. Zamiast soli kamiennej czy zwykłej użyłam soli himalajskiej i innej mieszanki przypraw.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 szk cukru
  • 1/2 szk soli himalajskiej
  • 1 łyżka przyprawy pomidory z ziołami
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • dodatkowo :
  • 2 nowe podkolanówki
  • naczynie z pokrywką
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyć i osuszyć.
    Usunąć ewentualne błony.
    Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć schab i zasypać resztą cukru.
    Zakryć naczynie i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Co jakiś czas zlewać wytworzony sok.
    Po 24 godzinach schab umyć i osuszyć.
    Dno naczynia posypać solą, ułożyć schab i zasypać resztą soli.
    Ponownie wstawić zakryte naczynie z mięsem do lodówki ale tym razem na 36 godzin.

  2. Ponownie po tym czasie umyć schab, osuszyć i natrzeć przyprawami.
    Za każdym razem naczynie należy umyć.
    Do czystego i suchego naczynia włożyć przyprawiony schab i zakryć naczynie.
    Wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Po tym czasie umieścić schab w podkolanówce a potem włożyć go do drugiej, zawiązać i powiesić w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu na tydzień.
    Po tym czasie wyjąć schab z podkolanówek i przechowywać w lodówce.
    Kroić w cienkie plasterki i podawać zamiast wędlin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń