Do góry

Dania główne Przepis na:

schab w selerze

schab w selerze

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 1619

Danie jest bardzo pyszne, nawet dla osób, które nie lubią selera gdyż seler w tym daniu zmienia całkowicie smak.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w plastry ok. 5-2 cm i lekko ubijamy tłuczkiem tak aby porcja nie zmieniła rozmiarów.Tak przygotowane porcje posypujemy solą i pieprzem z obu stroni obsmażamy na rozgrzanym oleju krótko z obu stron tylko zabielić mięso.Seler wielkości pięści (po obraniu) trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy zgniecione 2 ząbki czosnku i dusimy na patelni z olejem, dodając łyżeczkę cukru( seler straci gorzki smak)i przyprawiamy vegetą do smaku. Gdy seler jest w połowie miękki ok. 10 min. Teraz zbieramy część selera tak aby pozostał pokryty spód patelni i układamy schab i przykrywamy resztą selera podlać oliwą i dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu. Pod koniec duszenia całość posypać startym żółtym serem. Dusić do czasu roztopienia sera.Podawać porcję tak aby wycinając do spodu znaleźć porcję schabu.Dodać ziemniaki, surówki w/g uznania. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń