Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w skorupce

Schab w skorupce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Schab w skorupce"

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego
  • 15 dag drobniutko posiekanych orzechów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano i tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • olej z pestek winogron
  • 1/2 szkl. bulionu mięsnego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w zimne miejsce. Orzechy wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, bułką tartą i wszystkimi ziołami.

  2. Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, by w czasie pieczenia nie straciło zgrabnego kształtu. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso z każdej strony.

  3. Obłóż schab mieszanką orzechowo-ziołową i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami bulionu mięsnego lub wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przykryj folią aluminiową tak, by nie dotykała mięsa. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 70 minut. Zdejmij folię i podpiecz, by skorupka apetycznie się zrumieniła. Podawaj z zieloną sałatą ze śmietaną.

  4. Jeszcze lepsze, bo z gęstym sosem!

  5. Podstawą dobrego sosu jest… dobry wywar, np. sok powstały podczas pieczenia mięsa lub esencjonalny bulion, ugotowany oddzielnie. Po dodaniu do niego smakowych składników, czas go zagęścić. Możemy użyć:

  6. •mąki rozmieszanej z odrobiną śmietany czy zimnego bulionu;

  7. •ugotowanego przetartego ziemniaka lub innych jarzyn o niezbyt wyrazistym smaku (np. bataty, cukinia, fasola);

  8. •żółtka – ucieramy je z odro biną śmietany, mieszamy z gorącym wywarem i wlewamy powoli do sosu.

  9. Uważajmy, by go nie zagotować, bo w sosie mogą pojawić się grudki!

  10. 95 min., 380 kcal, 3,60 zł.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń