Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab w soli

Przepis dnia 2015-01-19
Schab w soli

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3443

Dodano: 13.01.2015

Odsłon: 73888

To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające. Kolejny przepis na domowy schab dostałam od mojej mamy. Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również karkówkę.

Składniki

  • 2 kg schabu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 słoika musztary dijon
  • opakowanie ziół prowansalskich
  • 1/2 kg soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cienkim widelcem nakłuwamy mięso od góry i od spodu. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.

  2. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami w kolejności: czosnek - musztarda - zioła, a następnie zawijamy w rękaw do pieczenia i chowamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

  3. Na dużą blachę wysypujemy 1/2 kg soli. Spód rękawa w którym znajduje się mięso odcinamy. Schab układamy na soli (musimy zadbać o to, aby folia z reszty mięsa się nie zsunęła, inaczej podczas pieczenia może nam się trochę przypalić).

  4. Schab pieczemy 2 godz. w 180*C. Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy folię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 września 2016 Przepis zapisuję - kupię mięso i robię. Cudo. I znów usłyszę od męża "jedzonko plagiatowe", a będzie się oblizywał! Dzięki za wspaniały przepis - bo ja też od dłuższego czasu nie serwuję kupnych wędlin.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Colina 08 stycznia 2016 Mam pytanie co do rękawa: Mam naciąć rękaw od spodu czy wyciąć prostokąt tak by mięso w całości dotykało blachy z solą?

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alyram 19 stycznia 2015 właśnie upiekłam ...zaproponowane przyprawy ,musztarda i pomysł z solą sprawiają ,że smak mięsa idealny...dziękuję za przepis (muszę wypróbować z karkówką) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zonia48 16 stycznia 2015 A czy tego schabu się nie soli? Czy to wystarczy, że on sobie poleży na jednej stronie w soli? I w jakim celu wycina się tę folię. Czy nie można tego schabu posolić równomiernie, zawinąć w rękaw i upiec? Proszę wytłumaczyć dlaczego właśnie tak jest lepiej:) Dziękuję:) Odpowiedzi: 1 ▼

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń