Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 2133

Dodano:

Odsłon: 8924

Kruchy schab w gęstym sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów.

Składniki

  • ok 1 kg schabu pokrojonego w plastry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • litr rosołku/wywaru warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab pokroić na plastry, oprószyć sola i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć kawałki z obu stron, odłożyć na talerz.

  2. Cebulę i czosnek posiekać
    Na patelnię (nie należy jej myć po mięsie) wlać pozostałą łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać obie papryki, wymieszać, wlać rosołek i delikatnie zeskrobać wszystko z patelni, przełożyć na patelnię plastry schabu, dodać liść laurowy i ziele, przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu 1.5 h.

  3. Na koniec dodać koncentrat, całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, w razie potrzeby można dodać trochę wody jak sos będzie za gęsty. Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 kwietnia Świetny przepis, schab w takim sosie smakuje wybornie, pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń