Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie pomidorowym z papryką

Schab w sosie pomidorowym z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 728

super

Składniki

  • 6 plastrów schabu bez kości (o grubości ok 1-1,5 cm
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz,bazylia, oregano, cząber
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
  • cukier (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry schabu lekko rozpłaszczyć palcami. Natrzeć solą, pieprzem, bazylią, oregano i cząbrem. Obsmażyć na oliwie z obu stron. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Wszystko zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodać tymianek. Przykryć i dusić ok. 10 minut . W tym czasie paprykę pokroić w paski (ja obrałam ją wcześniej ze skórki, bo potrawę jadła moja mała córeczka). Po 10 minutach duszenia do schabu dodać paprykę i dusić wszystko razem aż papryka zmięknie, ale będzie nadal jędrna. Na końcu sos przyprawić, jeśli według Was wyszedł za kwaśny, dodać odrobinę cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń