Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w ziołach i boczku

Schab w ziołach i boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 318

Dodano:

Odsłon: 6756

pyszna soczysty schabik

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • łyżka rozmarynu
  • pół łyżki tymianku
  • łyżka oregano
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. pietruszkę oraz szałwię umyć i drobno posiekać
    igły rozmarynu mocno rozgnieść

  2. Wszystkie zioła wymieszać ze szczyptą soli, taką mieszaniną nasmarować mięso
    wierzch i boki obłożyć boczkiem i przewiązać nicią bawełnianą, przełożyć do brytfanny

  3. Mięso podlać 0,5 szklanki bulionu
    piec około 15 min w temperaturze 220C, następnie piec około 1 godzinę w temperaturze 200C
    co 15 min podlewać resztą bulionu i wytworzonym sosem
    po upieczeniu pozostawić w ciepłym piekarniku jeszcze przez około 10 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń