Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab wędzony na święta.

Schab wędzony na święta.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1403 Ocena: 17904

Dodano:

Odsłon: 8978

Wędzone kawałki schabu na świąteczny stół. Schab dzielimy na 2 równe kawałki, jeżeli wędzimy w garnku. Chodzi tu o wysokość garnka. Polecam.

Składniki

  • Surowiec:
  • schab wieprzowy bez kości 1,1 kg
  • Składniki solanki - 1 litr:
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • peklosól 80 gram
  • cukier 10 g
  • woda 1 litr
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy. Zimną solanką zalewamy mięso umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.

  2. Peklujemy przez 4 dni w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  3. Osuszanie:

    Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i robimy pętelki do zawieszenia. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.

  4. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia 20 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

  5. Studzenie:

    Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

papugam 22 marca 2018 wszystko ok tylko po co peklosól. Przecież to jest chemia. A dokładnie E250 czyli nyrit NaNo2. Po co się truć. Podobne świństwo mamy w wędlinach w sklepach. Nie wystarczy zwykła solanka? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 marca 2018 Mariola, Ty chyba musisz sklep otworzyć, a ja bym był pierwszym klientem na Twoje wyroby :D

Super wędlina, aż ślinka leci :)
Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń