Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab wieprzowy duszony z cukinią

Schab wieprzowy duszony z cukinią

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 2025 Ocena: 10501

Dodano: 03.12.2017

Odsłon: 719

Schab podany inaczej na niedzielny obiad.

Składniki

  • Schab wieprzowy 60 dag
  • Cukinia młoda 2 szt.
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Papryka świeża 1 szt.
  • Pieczarki 8 szt.
  • Estragon do smaku
  • Majeranek do smaku
  • Oliwa z oliwek ¼ szklanki
  • Śmietanka 18 % ½ szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mąka 1 łyżka
  • Pietruszka i seler naciowy posiekany 4 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Mięso umyć, pokroić w paski długości 5 cm, lekko obrumienić na oliwie lub oleju, posypać przyprawami ziołowymi, oprószyć solą, podlać wrzącą wodą lub rosołem, przykryć. Dusić na małym ogniu.

  2. Cukinię, paprykę pokroić w kostkęi, dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić i przysmażyć na oliwie, oprószyć mąką i dodać do duszącej się potrawy. Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodać pomidory, podprawić śmietanka i dusić około 3 minut. Wyłożyć na półmisek, posypać zieleniną i podawać z ziemniakami z wody i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń