Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab wieprzowy, suszony w ziołach.

Schab wieprzowy, suszony w ziołach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1038 Ocena: 10435

Dodano:

Odsłon: 11785

O tej wędlinie nie będę się rozpisywała, spośród wędlin dojrzewających jest najsmaczniejsza, po prostu jest super. Idealna na kanapki, bardzo proste jest jej wykonanie i jest tania. Polecam.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości 1,5 kg
  • cukier 1/2 szklanki (szklanka 200 ml)
  • sól 1/2 szklanki + 15 g soli peklowej (szklanka 200 ml)
  • gaza wyjałowiona 0,5 m x 0,5 m
  • przędza wędliniarska do osznurowania
  • Przyprawy:
  • majeranek 2 łyżki
  • Papryka czerwona mielona 1 łyżka
  • granulowany czosnek 1 łyżka
  • pieprz czarny ugnieciony w moździerzu 1 łyżka
  • kolendra ugnieciona w moździerzu 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi.

  2. Dokładnie obtaczamy w cukrze.

  3. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn.

  4. Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny.

  5. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki.

  6. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą.

  7. Osznurowujemy przędzą wędliniarską.

  8. Wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki.

  9. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zak 05 maja Mam pytanie dla pewności mięsko powinno wisiec w cieplym czy raczej chlodnym mijescu ? Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 kwietnia Yyyyyy, no nie, zarąbisty schab :) Na kanapki, czy z dodatkiem jakiejś sałatki super rzecz :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń