Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab z migdałami i musztardą

Schab z migdałami i musztardą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Schab z migdałami i musztardą"

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 6 ząbków czosnku
  • po łyżce siekanej natki
  • szczypiorku i tymianku
  • 2-3 łyżki musztardy
  • pokruszony miąższ z jednej kromki pszennego chleba
  • po 2 łyżki bułki tartej i siekanych migdałów lub pokruszonych płatków migdałowych
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. 80 minut • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 4,70 zł • Przepis dla 4 osób

  2. Schab oczyść, umyj, osusz. Ostrym, wąskim nożem zrób w nim 12 nacięć i powkładaj w nie przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku. Natrzyj mięso solą i pieprzem, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

  3. Na dno brytfanki wlej cienką warstwę oleju, włóż schab, delikatnie polej olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz około 15-20 minut, mięso powinno się lekko przyrumienić.

  4. Zmniejsz temperaturę do 150°C i systematycznie polewając mięso wytworzonym sosem, piecz dalej (razem ok. 60-70 min).

  5. Wymieszaj zioła, musztardę, bułkę tartą, migdały, miąższ z chleba (ew. trochę oleju). Na 20-25 min przed końcem pieczenia posmaruj tym schab, a do sosu dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

  6. Głębokie naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim dynię. Napełnij ją farszem, nałóż pokrywkę, posmaruj oliwą i piecz 60 min w 180°C. Podawaj z ryżem i sosem pomidorowym.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń