Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab z opieńkami

Schab z opieńkami

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7018

Dodano: 07.10.2010

Odsłon: 18750

kiedy jesienne leśne zbiory się udały

Składniki

  • 1.5 szkl. małych opieniek
  • sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy
  • 4 cienkie plastry schabu
  • olej do smażenia
  • 1 szkl. jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 1 średnia cebula
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Opieńki ugotować w osolonej wodzie ( 10 min). odcedzić.

  2. Grzyby i cebulę ( w kostkę) usmażyć na złoto na oleju, rozgarnąc na patelni i ułożyc plastry schabu (doprawione) . Usmażyć mięso z obu stron po 2-3 minut.

  3. Dodać jogurt grecki i zioła, ewentualnie doprawić. Dusić razem jakieś 5 min. I gotowe.

  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 25 stycznia 2011 Pozostanę jednak przy swoim sposobie , tym bardziej że z tego co wiem gotowanie opieniek przed użycie jest ogólnie zalecane w literaturze ze wzdledu na koniecznośąć wypłukania toksyn, których te grzyby mają wyjątkowo dużo. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

N-Dosia 24 stycznia 2011 Nigdy nie gotuję grzybów. tracą w ten sposób najlepszy aromat . Opieńki są pyszne, ale po ugotowaniu tracą swój właściwy smak ,zresztą ,jak większość grzybów.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agaka27 18 października 2010 Mmm aż ślinka cieknie na samą myśl o tej pyszności :).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń