Dania główne Przepis na:
Schab z porami w cieście francuskim nadziewany śliwkami

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3166
Dodano: 11.04.2009
Odsłon: 4593
Składniki
- schab bez kości, 1,5kg
- śliwki suszone, małe opakowanie
- morele suszone, ok.10 sztuk
- 2 duże pory
- porcja ciasta francuskiego (mrożonego)
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, aby rozmroziło się w pokojowej temperaturze zanim zrobimy całą potrawę. Śliwki i morele zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły.
-
W schabie wycinamy tuneliki, w które wkładamy śliwki i morele. Ilość owocu zależy od upodobań. Następnie mięso nacieramy solą, pieprzymy i posypujemy ziarenkami smaku lub kucharkiem. Wkładamy do pieca i pieczemy aż mięso będzie rumiane i gotowe.
-
Por obieramy, kroimy w wałeczki ok.10 centymetrowe, następnie przekrawamy je na pół, aby powstały takie pojedyncze łódeczki, którymi potem obłożymy schab. Pokrojony por wkładamy do wody osolonej i gotujemy aż będą miękkie.
-
Rozmrożone ciasto rozkładamy na płasko, kładziemy na to schab i obkładamy je porami. Zawijamy ciasto wokół mięsa i szczelnie zalepiamy.
-
Odkrawamy odstające kawałki ciasta, z których potem można zrobić jakieś ozdoby. Smarujemy wszystko roztrzepanym żółtkiem i pieczemy aż będzie rumiane.
Komentarze do przepisu (0)