Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z suszonymi śliwkami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 236
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 179
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 236
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 179
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy. Do miseczki wlewamy łyżkę oleju, dodajemy miód, sól, pieprz, majeranek, paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy mięso. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na noc.
Umyte śliwki zalewamy winem, odstawiamy na 30 minut, po czym osączamy. Wina nie wylewamy.
Długim, wąskim nożem nacinamy schab. W powstałą kieszeń wpychamy śliwki. Schab obsmażamy ze wszystkich stron na drugiej łyżce rozgrzanego oleju.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym resztą oleju, podlewamy odstawionym winem. Wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy około 80 minut, co jakiś czas skrapiając powstałym sosem.
Czas przygotowania 95 minut. Cena porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 165 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 8,1 g.Źródło: Rewia