Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam połączenie wędzonej papryki, kremu balsamicznego i gorzkiej czekolady. To podstawowa baza do tego sosu.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przy pomocy noża o długim, cienkim ostrzu- zrobić w nim wąski tunel.Włożyć do środka wędzone śliwki, mocno je upychając. W misce wymieszać musztardę, miód, sos sojowy, przyprawę podlaską i paprykę.Natrzeć mięso i przełożyć do mocnego woreczka foliowego. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zrumienić na sklarowanym maśle z obu stron. Można użyć innego tłuszczu: smalcu lub oleju. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać dwoma łyżkami wytopionego tłuszczu, dodać 1/4 szklanki bulionu i 1/4 szklanki czerwonego półsłodkiego wina. Piec pod przykryciem około 1,5 godziny. Rozgrzać masło i "zeszklić" drobniutko pokrojoną cebulkę. Odstawić. Na głęboką patelnię wlać 1/4 szklanki sosu pieczeniowego (wykorzystałam sos z pieczonego schabu).Dodać cebulkę, wino, miód i krem balsamiczny. Całość gotować aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na końcu wrzucić kostki gorzkiej czekolady i mieszać aż czekolada się roztopi a sos stanie się gładki.