Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 706
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1853
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 706
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1853
Składniki
Zioła opłucz, osusz, oderwij igiełki rozmarynu oraz listki natki, bazylii, tymianku i oregano od gałązek. Drobniutko je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, startym parmezanem, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.
Jeśli lubisz, do farszu możesz dodać posiekane pestki słonecznika. Dodaj wtedy trochę więcej oleju, aby masa miała konsystencję pasty.
Schab umyj pod bieżącą wodą. Mięso wytrzyj do sucha. Natnij głęboko wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca). W powstałe nacięcie włóż pastę ziołowo-czosnkową.
Mięso obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Skrop sokiem cytrynowym, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Potem posmaruj pieczeń pozostałym olejem. Ułóż w brytfance.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180°C. Podlej bulionem. Piecz około godziny. W czasie pieczenia często polewaj sosem z dna brytfanki. Podawaj na gorąco z ziemniakami albo po wystudzeniu jako wędlinę z dodatkiem zimnego sosu śmietanowego lub czosnkowego.Źródło: Naj