Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab zapiekany

Schab zapiekany

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4398

Dodano:

Odsłon: 4531

Schab do obiadu, bardzo go lubimy.

Składniki

  • -ok.1,50 kg. schabu-(pokrojonego na kotlety)
  • -2 cebule-(pokrojone w talarki)
  • -ok.15 dkg.sera twardego w plasterkach-(tyle ile plastrów schabu)
  • -plasterki boczku, albo jakiejś wędliny
  • -majonez -1/2 szklanki oleju
  • -2 kostki rosołowe(można zamienić na przyprawy)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rosołki rozetrzeć w misce z 1/2 szklanki oleju. Włożyć kotlety wymieszać i odstawić na pół godziny.
    Blachę z piekarnika, posmarować olejem. Poukładać krążki cebuli,tyle ile jest kotletów.
    Poukładać na cebuli kotlety.
    Na każdym, krążek cebuli,boczku i plasterek twardego sera.
    Na serze rozsmarować po czubatej łyżeczce majonezu.
    Piec w nagrzanym piekarniku, ok.45 min. w 175*.
    Można tak postąpić z karczkiem,filetami z kury, albo innym mięsem.

  2. Podawać na ciepło do obiadu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń