Do góry

Śniadania Przepis na:

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3694

Dodano:

Odsłon: 7043

Domowa wędlina nie tylko na świąteczny stół

Składniki

  • schab wieprzowy - 70 dag
  • śliwki suszone - 15 sztuk
  • sól peklująca - 1 łyżeczka
  • mieszanka przypraw
  • gałązka rozmarynu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W schabie robimy długim nożem dziurę na tyle dużą by zmieściły się na całej długości schabu przygotowane śliwki. Nacieramy schab mieszanką przypraw Tradismak Szeherezada i soli peklującej. Jeśli nie macie przyprawy o której piszę można użyć własnych ulubionych. Przykładowo listki laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, kminek i papryka suszona porządnie zmielone w moździerzu również nadadzą wędlinie odpowiedniego smaku i aromatu.

  2. Przygotowany kawałek schabu wkładamy do szynkowara,na wierzch dajemy gałązkę rozmarynu, dociskamy praską i odkładamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień parzymy schab w garnku w temperaturze około 80 stopni Celcjusza stawiając szynkowar na podkładce lub ściereczce i zalewając wodą pod rant urządzenia.

  3. Po półtorej godziny parzenia produkt bedzie gotowy do schłodzenia i odstawienia do lodówki na noc. Na drugi dzień można z pomocą wrzątku wyciągnąć wędlinę z urządzenia. Polewamy odwrócony szynkowar wrzątkiem. Ewentualnie można z pomocą widelca wyjąć schab z szynkowara. To cały kawałek wędliny więc nie ma ryzyka, że wyrób nam się rozpadnie.

  4. W linku pod wpisem znajdziecie inne domowej roboty wędliny zrobione przy pomocy szynkowara.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 stycznia 2014 Nie dziwię się, że tak apetycznie wygląda, skoro pomocnik mocno zaangażowany :)
Brawo dla pomocnika !! :)
Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń